Wij willen het anders! Kinderboek jodendom

Serie Verhalencarrousel
Leesboek jodendom
groep 5/6 basisonderwijs (AVI8)
Damon i.s.m. Stichting Echelon, Budel 2005
Met tekeningen van Sia Hollemans

 

Het meisje Nahal is - net als haar hele volk - slaaf in Egypte. Dan komt Mosjè vertellen over een god die hen wil bevrijden. Dat heeft nog veel voeten in de aarde, maar uiteindelijk trekt het volk de woestijn in. Twijfel, honger, ruzies, geweld ... het jonge joodse volk maakt het allemaal mee. Op een dag komt Mosjè van de berg af met goddelijke leefregels. Nahal vraagt of Mosjè zich daar zelf ook aan heeft gehouden.

Het boek volgt in grote lijnen het Bijbelboek Exodus, maar voegt er iets aan toe doordat Nahal observeert en soms kritische vragen stelt.

Bij het boek hoort een lesmap (apart te bestellen). Bij elk hoofdstuk in het boek is een les waarin een element uit het verhaal wordt uitgediept.

 

full colour, stevige kaft
65 pagina's
formaat 17x23 cm
€ 8,95

Lees een fragment
Lees de recensieFragment uit: 'Wij willen het anders!'

Kwakkels

Kwakkelekwakkelekwak! Een ruisende wolk vogels scheert laag over het kamp.
Plof. Eentje valt neer, vlak voor Nahals voeten.
Plof plof plof. Links en rechts, overal kwakken nu vogels neer. Nahal hurkt en tilt de lichtbruingespikkelde vogel voor haar voeten op. Zijn nek is slap, het kopje hangt naar beneden. De vogel is dood.
Nahal rent ermee naar de tent.
'Mooi!', zegt moeder. 'Met deze erbij hebben we genoeg voor ons allemaal.' Moeder en Baila plukken elk een vogel. Adi pakt de vogel van Nahal aan en begint hem te plukken. Abe staat er vrolijk bij te kijken. 'Dat is leuk. Ons eten komt zomaar uit de lucht vallen. We hoeven er niks voor te doen.'
'O nee?', vraagt Baila. 'Eet jij deze dan maar op.' Ze houdt grijnzend de half geplukte vogel voor Abes neus.
'Nou ja,' geeft Abe toe, 'bíjna niks dan.'
'Ga eens hout en stro zoeken voor vuur', zegt moeder tegen Nahal en Abe. 'We gaan de kwakkels roosteren.'
Ze lachen. 'Kwakkels', dat is een grappige naam.

Recensie

(...) Geschreven op moderne (zeg sorry tegen je broertje) en kinderen aansprekende manier met heel mooi gekleurde illustraties in een opvallende techniek. En dat is de opzet van de Verhalencarroussel: leesboekjes voor verschillende leeftijden waarin kinderen via avonturen van leeftijdsgenoten kennis maken met de ideeën en gebruiken van verschillende religies en levensbeschouwingen bij een lesmethode hierover. (...) Voor school, gezin en bibliotheek, vooral ook om samen te lezen of voor te lezen. Vanaf ca. 9 jaar. - M.G. van Mourik, Biblion

BESTELLEN

Pin It