WerkHilda Algra 5 LR

Via vele zinvolle omwegen ben ik uitgekomen bij het werk dat ik het liefste doe: schrijven en dan het liefst het schrijven van verhalen of verhalend schrijven van anderssoortige teksten. Altijd over mensen en de manier waarop ze met elkaar omgaan. Vaak over de manier waarop ze met zingevingsvragen omgaan. En over de rol die dergelijke vragen spelen in het leven van alledag.

Bij 'zingeving' denken mensen al gauw aan geloof. Mijn theologische achtergrond helpt me om thema's rond geloof in een perspectief te plaatsen. Maar zingeving is veel meer dan dat. Ook wie 'nergens aan doet' kan intensief bezig zijn met vragen die de kern van je bestaan raken. Met vragen als: Waarom leef ik? Wat wil ik echt? Waarom doe ik wat ik doe? Wat of wie bezielt me?
Sommigen zoeken het antwoord buiten zichzelf, anderen diep van binnen. De manier waarop mensen zoeken, kleurt hun levensweg en keuzen. Het is die zoektocht en die levensweg die me mateloos boeit.

Manier van werken

Kwaliteit vind ik belangrijk. Omdat het vaak gaat om (levens)verhalen van mensen, is integriteit mijn norm. Een geïnterviewde moet erop kunnen vertrouwen dat zijn of haar verhaal bij mij in goede handen is. Dat betekent: de kern raken en die duidelijk maar genuanceerd overbrengen. Het betekent ook dat een verhaal niet misbruikt wordt voor een oneigenlijk doel. Eerlijkheid, betrouwbaarheid en openheid over motieven staan bij mij voorop.

Bij navertellingen van Bijbelverhalen ga ik even serieus, maar toch speelser te werk. Ik probeer de dynamiek van een verhaal boven tafel te krijgen en het zo onder woorden te brengen dat de kern ook jonge lezers uitdaagt. Geen zoete broodjes, geen vrome praatjes, maar recht voor z'n raap, in krasse bewoordingen. En als het kan met humor.

Redigeren van andermans werk is een ander vak. Dat doe ik met strenge pen. Ik ben pas tevreden als iemand het stuk na een gebroken nacht ook nog kan volgen.

Opleidingen en cursussen

  • Prentenboek schrijven - Scriptplus, 2015
  • Proza voor Kinderen - Scriptplus, 2012-2015
  • Zoekmachinevriendelijk schrijven (SEO) - Lancelots, 2009
  • Forum Hogeschool voor Journalistiek: cursus en studieroute journalistiek (2000, 2004/2005) en modules interview en feature (achtergrondreportage)
  • HBO Theologie (pastoraat), 1992
  • Sociale Academie (cultureel werk/vormingswerk), Ede 1982

Deze combinatie van opleidingen zorgt voor een brede basiskennis op het gebied van mensen, hun interacties, drijfveren en inspiratiebronnen en vakkennis op het gebied van verhalend schrijven. Die kennis wordt nog elke dag ververst met praktijkervaring.

 

Pin It

Verhuizing

23 januari 2019 verhuis ik naar Uithuizen.

Tussen 5 januari en 5 februari ben ik wel bereikbaar, maar kan het soms iets langer duren voor ik op een bericht reageer.
Na 5 februari ga ik weer met alle plezier voor u aan de slag. 

typemachien