Werk

Hilda Algra 2023Via allerlei zinvolle omwegen ben ik uitgekomen bij het werk dat ik het liefste doe: schrijven!
Het liefst schrijf ik verhalen. Of ik maak iets verhalends van zakelijke teksten.
Het gaat bijna altijd - direct of indirect - over mensen en de manier waarop ze met elkaar omgaan. Vaak over zingevingsvragen. En over de rol die deze vragen spelen in het leven van alledag.

Bij 'zingeving' denken mensen al gauw aan geloof.
Ik heb een theologische achtergrond, wat me helpt om thema's rond geloof in een perspectief te plaatsen.
Maar zingeving is veel meer. Ook wie niks heeft met geloof kan intensief bezig zijn met vragen die de kern van het bestaan raken. Vragen als: Wat is de zin van het leven, van mijn leven? Wat wil ik echt gedaan hebben voor ik dood ga? Wat of wie bezielt me? 

Sommigen zoeken het antwoord buiten zichzelf, anderen diep van binnen.
De manier waarop mensen zoeken, kleurt hun levensweg en keuzen. Het is die zoektocht en die levensweg die me mateloos boeit.

Manier van werken

Kwaliteit vind ik belangrijk, maar dat vindt elke andere tekstschrijver. Wat mij onderscheidt van een deel van mijn collega's, is dat ik niet snel even veel vlotte tekst lever. Ik zoek liever de diepte en neem daarvoor iets meer tijd. Een tekst die klaar is, laat ik nog een nachtje (of twee) bezinken. Als ik er dan nog tevreden over ben, is de tekst pas echt klaar.

Ik wil dat mensen die ik interview erop kunnen vertrouwen dat hun verhaal bij mij in goede handen is. Ik probeer de kern te raken en die duidelijk, maar genuanceerd over te brengen. Het betekent ook dat ik niet wil meewerken aan een verhaal dat misbruikt wordt voor een oneigenlijk doel. Eerlijkheid, betrouwbaarheid en openheid over motieven staan bij mij voorop.

Bij navertellingen van Bijbelverhalen ga ik even serieus, maar toch speelser te werk. Ik probeer de dynamiek van een verhaal boven tafel te krijgen en het zo onder woorden te brengen dat de kern ook jonge lezers uitdaagt. Geen zoete broodjes, geen vrome praatjes, maar recht voor z'n raap, in krasse bewoordingen. En als het kan met humor. Ik heb een hekel aan het verhaaltje-met-een-moraaltje.

Redactie is weer een ander vak. Dat doe ik met strenge pen. Ik ben pas tevreden als iemand het stuk na een gebroken nacht ook nog kan volgen.

Opleidingen en cursussen

  • Prentenboek schrijven - Scriptplus, 2015
  • Proza voor Kinderen - Scriptplus, 2012-2015
  • Zoekmachinevriendelijk schrijven (SEO) - Lancelots, 2009
  • Forum Hogeschool voor Journalistiek: cursus en studieroute journalistiek (2000, 2004/2005) en modules interview en feature (achtergrondreportage)
  • HBO Theologie (pastoraat), 1992
  • Sociale Academie (cultureel werk/vormingswerk), Ede 1982

Deze combinatie van opleidingen zorgt voor een brede basiskennis op het gebied van mensen, hun interacties, drijfveren en inspiratiebronnen en vakkennis op het gebied van verhalend schrijven. Die kennis wordt nog elke dag ververst met praktijkervaring.