Leesboek, vanaf ca 11 jaar
Kwintessens, Amersfoort 2006
Elfjarige Emma duikt in het verleden van haar opa, die iets te verbergen heeft. Ze maakt kennis met het gedachtegoed van Martin Luther King en past dat toe in haar eigen leven.
Een boek over geweldloos verzet tegen racisme en ander onrecht, over doorzettingsvermogen en over hoe je woorden en daden soms meer effect hebben dan je zelf beseft.
NBD|Biblion recensie
Leesoefenboek uit de serie 'Leesladder', een serie die het leesplezier bij kinderen wil bevorderen. Emma (11) wil voor haar opa die 75 jaar wordt, een werkstuk maken over Amerika waar opa gewoond heeft toen hij jong was. Maar hoe meer ze vraagt aan opa hoe minder hij vertelt. Hij lijkt met een probleem te zitten dat te maken heeft met het rassenvraagstuk tussen blank en zwart in Amerika rond 1940. Via MSN komt Emma in contact met de kleinzoon van Martin Luther King en samen bespreken ze het verleden, maar ook het heden. In Emma's klas zit een meisje dat misschien uitgezet wordt uit Nederland. Emma besluit actie te ondernemen. De beschrijvingen over het leven van Martin Luther King zijn interessant en zullen kinderen een duidelijk beeld geven van de situatie vroeger in de VS. Centraal in het boek staat de goede relatie tussen opa en Emma. De auteur, journalist en theoloog, gebruikt in dialogen moderne spreektaal. Brede marges, een ruime interlinie, wisselende regellengtes en een duidelijk lettertype zorgen voor een royale bladspiegel. De illustraties zijn paginagrote, ingekleurde tekeningen in zwart-wit. Het boek kan goed klassikaal gebruikt worden, mede door de hedendaagse thema's. Vanaf ca. 10 jaar.
(NBD|Biblion recensie, B.J. van der Meer-Kievits)