Viënna trekt het snikkende jongetje dichter naar zich toe. Hij rilt van de kou. Ze trekt haar vest uit en legt het over het jongetje heen. Ze voelt angst en woede in zich opkomen als ze weer eraan denkt: ze was diep in gedachten verzonken toen ze opeens een grot zag en nieuwsgierig naar binnen ging. Ze hoorde gedempte stemmen en sloop dichterbij. Ze kon flarden van het gesprek opvangen: geld, Noord-Friesland en niet ontsnappen. Opeens voelde ze een vreselijke pijnscheut. Toen ze weer bijkwam, was ze hier met een huilend jongetje naast zich. Voorzichtig voelt ze op haar bonkende hoofd. Haar hand wordt rood. Dan komt er een man tevoorschijn. ‘Meekomen’ zegt hij bars.

Snel staat het jongetje op en vraagt: ‘Mag ik naar pappa en mamma?’ De man antwoordt niet. Viënna staat ook op. Misschien kunnen we ontsnappen, denkt ze. ‘Ga voor me lopen’ zegt de man. ‘Kom maar dicht bij me’, zegt ze tegen het jongetje. ‘Hé,’ zegt Viënna ‘daar loopt iemand.’ ‘Waar?’, vraagt de man geschrokken. Nu! flitst het door haar heen. Ze tilt het jongetje op en rent weg. ‘Houd hen tegen’ schreeuwt de man tegen de anderen.
Hé, het begint hier frisser te worden, daar is de uitgang, denkt Vienna. Ze kijkt over haar schouder. Hij haalt haar bijna in! Dan struikelt de man, maar Viënna is buiten! ‘We gaan naar je pappa en mamma!’ zegt ze.
Gelukkig weet ze hier de weg. Het politiebureau waar haar opa werkt is vlakbij. Ze rent het politiebureau binnen. Wat ze niet weet is dat de halve bende achter haar aanrent. ‘Pappa, mamma!’, roept het jongetje. ‘Pim!’, roepen de ouders.
‘Viënna wie heb jij meegenomen?’ vraagt Vienna’s opa. ‘Opa, dat jongetje.’ ‘Nee, ik bedoel achter je.’ Viënna draait zich om en schreeuwt: ‘Grijp ze, ze hebben mij en Pim opgesloten!’ De mannen worden opgepakt. ‘Meisje, we zijn dolblij dat je ons zoontje hebt gevonden’, zegt de moeder van Pim. ‘Vie, vertel het verhaal eens’, zegt haar opa.

Twee dagen later staat een artikel en een foto in de krant van Pim en Viënna. Er staat: een 12-jarig meisje heeft het ontvoerde jongetje gevonden. Ze is gevangen genomen maar wist te ontsnappen. De hele bende min de baas had ze meegenomen. Later is de baas opgepakt. Het meisje heeft en beloning gekregen. Ze gaat met jongetje en de ouders een weekje op vakantie met een zeiljacht.

Michelle (10)

Pin It