Doorgeefboek is een manier om via twitter boeken een tweede leven te geven. Veel boeken staan het grootste deel van hun leven in de kast. Terwijl anderen op dat moment die boeken graag zouden lezen.
Bookcrossing leek daar een antwoord op. Het is een leuke manier om boeken een nieuwe lezer te bezorgen. Helaas bereiken veel boeken die via bookcrossing 'in het wild' worden losgelaten niet de echt geïnteresseerde lezer. Ze verdwijnen in de vuilniszak van schoonmakers of in de kast van iemand die er vervolgens niets mee doet. Dat is de reden dat ik boeken die ik waardevol vind, niet zomaar in het wild zal loslaten. Maar ik hoef ze ook niet allemaal in mijn kast te houden. Liefst zou ik er een ander een plezier mee doen. Iemand die er net zoveel (of nog meer) aan zal hebben als ik had.


Dus nu experiment met twitterdoorgeefboek. Het werkt zo:

  • Je hebt een boek dat je wilt doorgeven aan iemand die interesse heeft.
  • Je twittert de titel van je boek met hashtag #tdgb (de afkorting dus, dat laat meer ruimte voor de titel), evt. met link naar een beschrijving en of het door de brievenbus past (dit i.v.m. portokosten die de ontvanger terugbetaalt).
  • Wie geïnteresseerd is in je boek, laat dat weten en stuurt je zijn of haar adres.
  • Je stuurt het boek op samen met je bankrekeningnummer.
  • De ontvanger betaalt de porto, leest het boek, zet een commentaartje of reactie op het schutblad en op twitter.
  • Daarna zet de lezer het boek weer in de aanbieding via #tdgb.

 

Als eerste is De Kanjerklas op deze manier aan een reis begonnen. Ook IJskastmoeder is onderweg.
Wie geïnteresseerd is in één van deze twee boeken moet dus komende tijd goed #tdgb in de gaten houden, want op een dag staan ze weer op het twitterschap.
Kijk ondertussen even in je boekenkast. Staan daar boeken waar je een ander een plezier mee zou willen doen? Zet ze op twitter met #tdgb. Je schept ruimte in je boekenkast en verhoogt het leesplezier per boek.

Ere wie ere toekomt: het idee is geopperd door @Peter_OhKE

Pin It