Midden in de nacht worstelt Jakob met een vreemdeling. Aan het eind van het verhaal blijkt dat hij misschien wel met God worstelt. Hij wint, maar komt mank uit de strijd. Hij steekt letterlijk en symbolisch een grens over en eindelijk wordt het licht. Tijd voor verzoening in plaats van strijd.

Vijf kudden heeft Jakob naar zijn broer gestuurd. Als cadeau om hem in een beter humeur te brengen. Daarna heeft hij de rest van zijn kudden en zijn knechten en slaven en slavinnen de rivier over laten steken. Dan is het avond. ‘Wij blijven vannacht hier’, heeft Jakob tegen zijn vrouwen en kinderen gezegd. Maar rust heeft hij niet. Nog voor het ochtend wordt, helpt hij zijn grote gezin de rivier over te steken. Diep is het niet, maar het water is koud en de rivierbodem ligt vol stenen waarover je kunt uitglijden. Hand in hand glibberen ze steen voor steen door het koude water naar de overkant. ‘Wacht daar op mij’, zegt Jakob, en gaat nog één keer terug.

Opeens wordt hij vanachter bij zijn schouders gegrepen. Iemand drukt zijn knie in Jakobs knieholte en hij ligt op de grond. Maar zo gemakkelijk geeft hij zich niet gewonnen! Hij trekt aan het been van zijn overvaller en die valt ook op de grond. Woest worstelen ze zwijgend in het donker. Ze zijn aan elkaar gewaagd, niemand wint.

0Als de vreemdeling merkt dat hij van Jakob niet kan winnen geeft hij een harde klap vlak boven zijn heup. ‘Laat me nu gaan’, zegt hij, ‘het wordt al licht.’
‘Niks ervan,’zegt Jakob, ‘ik laat u niet gaan, behalve als u me een zegen geeft.’
‘Hoe heet je?’, vraagt de vreemdeling.
‘Jakob’, zegt Jakob.
‘Voortaan heet je niet Jakob maar Israël, godvechter. Want je hebt met god en mensen gestreden, en je hebt gewonnen.’
‘Wie bent u?’, vraagt Jakob.
‘Waarom vraag je naar mijn naam?’ zegt de ander. En hij legt zijn hand op Jakobs hoofd en zegt: ‘God zal met je zijn.’

Als de vreemdeling weg is, zet Jakob een grote steen rechtovereind. ‘Deze plaats noem ik Peniël’, zegt Jakob. ‘Hier heb ik oog in oog gestaan met God en toch leef ik nog.’ Dan steekt hij de rivier over. En kijk, de zon komt op! Eindelijk wordt het licht. Jakob loopt mank, maar hij ziet, voor het eerst in al die jaren, de toekomst zonnig tegemoet.

 

Komt het echt goed? Lees het volgende verhaal over Jakob.

Pin It

Auteursrecht

Op dit werk rust auteursrecht. Wil je het voorlezen in een groep? Prima, maar laat het me even weten. Publiceren op papier of web? Vraag naar de voorwaarden.  © Hilda Algra

typemachien