Het derde verhaal dat Jezus vertelt over Gods blijdschap met het verlorene dat wordt teruggevonden. Nog steeds voor het publiek dat door de schriftgeleerden als 'verloren' wordt afgewezen. Opnieuw draait Jezus de zaken om in het licht van Gods koninkrijk. En de 'broer' die dat niet kan uitstaan, wordt de les gelezen. Net als in de vorige twee verhalen hebben ook in deze navertelling de naamloze personages een naam gekregen om het verhaal levendiger te maken.


'Ik heb nog een verhaal,' zegt Jezus.
Het kan niet op!' zegt de man met de kruik wijn.
'Ssst' sissen de anderen.

'Er was eens een vader met twee zonen,' vertelt Jezus, 'Jitse en Lev. Op een dag zegt Lev, de jongste: “Pa, geef me mijn erfenis. Ik ga op wereldreis.” De vader is bezorgd. Hij kent zijn zoon. Lev houdt van uitdaging en avontuur. Hij leeft bij de dag. Vaak kwam hij in de problemen. Dan moest zijn vader hem er weer uithelpen. Een wereldreis, als dat maar goed gaat. Maar Levs besluit staat vast. Hij krijgt het geld waar hij recht op heeft en vertrekt de volgende ochtend vroeg.

Lange tijd gaat het goed. Lev heeft het prima naar zijn zin in het buitenland. Hij is gul en maakt veel vrienden. Elke dag wordt hij wel uitgenodigd voor een of ander feest. “Mensen, dit is pas leven! De wereld is fantastisch!” zegt Lev. Maar dan wordt het crisis in het land. De mensen hebben amper genoeg geld voor eten, laat staan voor feesten. Lev kunnen ze er niet meer bij gebruiken. Lev zoekt werk, maar dat valt niet mee. Uiteindelijk vindt hij een baantje bij een boer. Hij mag voor de varkens zorgen. In de schuur kan hij slapen, maar voor eten moet hij zelf zorgen. Hij snakt naar het rotte fruit dat hij de varkens moet geven. Maar hij mag er niets van pakken. Dat is diefstal.

Als Lev radeloos is van de honger, besluit hij om terug naar huis te gaan. Zijn vader zal wel boos op hem zijn. Misschien krijgt hij straf. Maar zijn vader heeft zo'n groot bedrijf. Lev zal vragen om als jongste bediende te mogen werken. Hij hoeft geen geld, alleen eten en een beschut hoekje om te slapen. Alles is beter dan deze verschrikkelijke honger.

Op het grote landgoed doet de vader zijn ronde. “Zullen we vandaag het hooi binnenhalen?” vraagt een knecht. De vader kijkt naar de horizon. Wat voor weer zal het worden? In de verte ziet hij iemand aankomen. Hij herkent de manier van lopen. Zijn hart springt op van blijdschap. Hij roept: “Knecht, slacht het kalf! Laat een feestmaal klaarmaken! Lev komt terug!” Dan rent hij op zijn zoon af. Hij omhelst hem heel stevig. “Jongen, ik heb je zo gemist!” Lev zegt het zinnetje waar hij onderweg op heeft geoefend. “Mijn rechten als zoon heb ik verspeeld. Maar laat me alstublieft werk doen op uw land in ruil voor wat eten.” “Ben je mal!” zegt de vader. “Het is feest. En jij gaat eerst eens goed bij-eten. Jongen wat ben je mager!”

Het feest is al in volle gang als Jitse, de broer van Lev, thuiskomt. Op het erf spreekt hij een knecht aan: “Wat is hier aan de hand?” vraagt hij. “Uw broer is terug!” antwoordt de knecht. Woedend blijft Jitse op het stoepje zitten. Zijn vader komt naar buiten. “Kom toch binnen Jitse, Lev is terug!” “Dat joch heeft uw halve vermogen erdoor gejaagd en nu wordt hij als een prins binnengehaald. En ik? Mijn leven lang heb ik voor u gewerkt. Nooit moeilijk gedaan. Maar voor mij is er nooit iets extra's geweest. Het is niet eerlijk!”
“Jongen toch,” zegt de vader. “Jij hebt altijd gedeeld in mijn rijkdom. Lev was zo lang weg dat ik dacht dat hij dood was. Maar hier is hij, levend en wel! Kom, vier feest met ons!”'

'Mooi! Ik houd wel van verhalen die goed aflopen,' zegt de man met de halflege kruik wijn. 'Ik ook,' zegt Jezus, ‘Dit is nog een voorbeeld van hoe God zoekt wie verloren is. Ook God is blij met een goede afloop.’

Pin It

Auteursrecht

Op dit werk rust auteursrecht. Wil je het voorlezen in een groep? Prima, maar laat het me even weten. Publiceren op papier of web? Vraag naar de voorwaarden.  © Hilda Algra

typemachien