Genesis 1:3
Woorden hebben ongekende kracht. Ze kunnen scheppen of vernielen. 12+In het begin was er niks. Of als er iets was, had het niks te betekenen. Het was een oneindige, grauwe massa waar kop noch staart aan viel te ontdekken. Een vaag gedoe. Zoals gedachten tussen droom en wakker worden in: let je erop, dan zijn ze weg. Je kunt er niks mee beginnen. Alle power ontbreekt.

We zouden hier nooit hebben gezeten als er niet Iemand of Iets was geweest, die of dat het tegenovergestelde was van niets en vaagdoenerij. Sinds mensenheugenis proberen we Die een naam te geven: God, El, Alla, Jehova, Jahweh, Ohm, Energie, Bron, Eeuwige, Universum... Laten we diegene voor nu even de Naam noemen.

Er gaat een verhaal dat in die oervaagheid de Naam een verlangen heeft uitgesproken. De Naam zei: 'Licht moet er zijn'. En er was licht. Want woorden zijn daden, soms. Eenmaal uitgesproken, werd niets tot iets. Het vage werd concreet. Het splitsen kon beginnen. Grauw werd licht en donker, lauw werd warm en koud, modder werd zee en land, onverschilligheid werd haat en liefde. In een oneindige dans zochten de tegenstellingen een nieuwe balans. Zo begon de wereld.

Ieder heeft iets van die oerkracht van de Naam ingeblazen gekregen. Ook jij begon als een nietig niksje, een vaag klontje cellen zonder kop of staart, zonder bewustzijn van wat dan ook. Je was niemand en je stelde niets voor. Maar je groeide en op een goede dag begon je woorden te geven aan de wereld om je heen. Alles gaf je een naam.
'Mama!',
'Papa!'
'Ikke!',
'Auto!'
Hoe meer woorden je vond, des te groter werd je wereld.
Zo schep jij je eigen wereld.
Als jij iets benoemt, bestaat het.
Scheld je, dan gaat er iets kapot.
Maar zeg je 'schat' of 'liefste', dan bloeit iemand op.
Wat jij mooi noemt is mooi.
Sprekend lijk je op de Naam: met jouw woorden geef je de wereld vorm.

Naar: Genesis 1:3: En god zei: "Er zij licht!" en er was licht.

In: Oase, magazine voor dagopeningen in het voortgezet onderwijs, jrg 1 nr 1, 2008.

 

 

 

 

Pin It

Auteursrecht

Op dit werk rust auteursrecht. Wil je het voorlezen in een groep? Prima, maar laat het me even weten. Publiceren op papier of web? Vraag naar de voorwaarden.  © Hilda Algra

typemachien