In zijn koninklijke nachtpon ijsbeert de Perzische koning door zijn slaapvertrek. Slapen kan koning Darius wel vergeten. Maar wat is een slapeloze nacht vergeleken bij wat Daniël nu doormaakt? Hij kan zichzelf wel voor zijn hoofd slaan. Hoe had hij zo stom kunnen zijn? Al zijn alarmbellen hadden moeten rinkelen toen ze bij hem kwamen met het nieuwe wetsvoorstel. Bij het schaken had hij toch geleerd om altijd een paar stappen vooruit te denken en de plannen van de tegenstander te doorzien?
Hij was er domweg ingetrapt. Het idee dat iedereen in het land alleen voor hem zou buigen was te verleidelijk. Zonder na te denken over de consequenties had hij die wet getekend. Zo had hij zich schaakmat laten zetten.
Deze stommiteit kostte zijn vriend Daniël het leven. Want een wet van Meden en Perzen kan niet ontbonden worden, zelfs niet door de koning die hem tekende. Pas toen ze triomfantelijk Daniël kwamen aangeven omdat die voor zijn eigen God had geknield, had Koning Darius ze doorgehad. Ineens zag hij de zetten die eraan vooraf waren gegaan in een ander daglicht.

 

Hoe had hij zo argeloos kunnen zijn? Natuurlijk wilden ze van Daniël af: Daniël was de beste gouverneur. En koning Darius had zich al eens laten ontvallen dat hij hem nog meer macht wilde geven. Hij had het wetsvoorstel eerst met Daniël moeten bespreken. Die had het schaakspel vast doorzien en hem van zijn domme zet kunnen weerhouden. Nu was het te laat. Nu zat Daniël in die kuil bij de hongerige leeuwen. Hij had nog de hele dag gezocht naar een uitweg, maar die niet gevonden. Ten slotte moest hij zijn eigen bevel wel uitvoeren. Wat kan één ondoordachte zet onbetaalbaar veel kosten.

 

Weetje: het schaakspel komt uit Perzië, het huidige Iran. De naam ‘Schaak’ komt van Sjah, de Perzische koning.

Pin It

Auteursrecht

Op dit werk rust auteursrecht. Wil je het voorlezen in een groep? Prima, maar laat het me even weten. Publiceren op papier of web? Vraag naar de voorwaarden.  © Hilda Algra

typemachien