Zorg in Zoetermeer deel 1: Zorgring Zoetermeer

De Zoetermeerder wordt omringd door zorg. Met sommige instellingen krijgt iedereen te maken, van andere maakt een veel kleinere groep mensen - met speciale zorgbehoeften - gebruik. Deze serie Zorg in Zoetermeer neemt u mee op een rondleiding langs Zoetermeerse zorginstellingen. Aflevering 1: De ZorgRing


Met ongeveer 1800 medewerkers is De ZorgRing één van de grootste werkgevers van Zoetermeer. Toch hebben ze geen groot kantoor in de stad. De helft van de medewerkers werkt in de thuiszorg, bij bij de mensen thuis. Anderen werken in het Verpleeghuis, de woon-zorgcentra en de gezondheidscentra en verspreid over de stad en de '3B-gemeenten' (Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel&Rodenrijs). Slechts 3% van alle medewerkers werkt op het centrale kantoor, nabij station Driemanspolder. Daar bevindt zich onder andere de Zorglijn: de telefonische 'voordeur' waardoor alle zorgvragen binnenkomen. Dat kan variëren van de aanmelding voor een cursus Tai Chi tot "Hoe moet ik me inschrijven voor een zorgwoning?" Zelden moet een beller lang wachten. De meeste vragen zijn binnen enkele minuten beantwoord of doorverbonden met de juiste persoon. Per dag worden zo'n 350 telefoontjes verwerkt. Ook 's avonds, 's nachts en in de weekends is de Zorglijn bereikbaar: voor problemen die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten.

Je kunt er bijna niet omheen: van de jongste tot de oudste Zoetermeerder krijgt met De ZorgRing te maken. Bijna achtduizend baby's en peuters bezoeken enkele keren per jaar het consultatiebureau. Daar zorgen kleine teams van verpleegkundigen en artsen voor inentingen. Ze houden in de gaten of het kind zich gezond ontwikkelt. En ze adviseren ouders bij vragen over de gezondheid en opvoeding van hun kind.
Zo lang mogelijk zelfstandig

Over 15 jaar zal een kwart van de Zoetermeerse inwoners 55+ zijn. De ZorgRing richt zich voor een belangrijk deel op deze groep. ''We helpen de mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. En we ondersteunen hen als het niet meer gaat", vat bestuurssecretaris Carola Pagie samen. Eén van de manieren om deze ouderen te ondersteunen is de thuishulp. Deze helpt mensen thuis bij de noodzakelijk dingen die men zelf (tijdelijk) niet kan. Iets minder bekend zijn de alarmsystemen en telefooncirkels. Beide zorgen ervoor dat een alleenwonende oudere snel hulp krijgt als hij of zij thuis in de problemen komt. Met een alarmketting of -armband kan een alleenwonende bijvoorbeeld na een ongelukkige val in huis met één druk op de knop hulp inroepen. Bij de telefooncirkel belt een groep ouderen elkaar elke ochtend in een vaste volgorde. Neemt iemand in de cirkel de telefoon niet op, dan wordt een contactpersoon gewaarschuwd. Die komt polshoogte nemen en schakelt zo nodig hulp in. Ook de maaltijdbezorging, de ouderenbus, de dagverzorging en de ouderenadviseurs ondersteunen de zelfstandigheid en mobiliteit van ouderen. Heel trots is De ZorgRing op de wooncomplexen Albrandswaard en Gondelkade. Daar is een 'flexibel zorgaanbod' voor de 55+ bewoners. Wie zich (nog) prima redt, heeft geen zorg nodig. Wie wel zorg nodig heeft, krijgt deze. Desnoods intensieve zorg, zoals in een verzogingshuis. Het gonst in de beide complexen van de activiteiten, de meeste door de bewoners zelf georganiseerd. Een Grand Café in het pand nodigt extra uit tot onderlinge ontmoeting.
Korting op cursussen en sport

Jong en oud worden dus met zorg omringd. Maar hoe zit het met de groep daartussen? "Die bereiken we nog het minst", zegt Pagie. De ZorgRing wil ook deze groep aan zich binden. Het 'servicepakket', een soort lidmaatschapskaart, biedt fikse kortingen op enkele sportscholen en op het groeiende cursusaanbod. Daaronder vallen bijvoorbeeld een cursus internet, voetreflexologie, 'lekker in je relatie', assertiviteit, Zweedse massage en een communicatiecursus. Het servicepakket kost € 17,- per jaar en geeft 10% korting op alle artikelen in de Thuiszorgwinkel. "Nee, dat is niet alleen voor bedklossen en krukken", lacht Pagie. "Je kunt er ook terecht voor houten speelgoed, thermosokken en zelfzorgproducten van Weleda. Echt, die zeventien euro heb je er zo uit."
Pin It

Auteursrecht

Op dit werk rust auteursrecht. Wil je het voorlezen in een groep? Prima, maar laat het me even weten. Publiceren op papier of web? Vraag naar de voorwaarden.  © Hilda Algra

typemachien