Zoetermeerse basisschool ontmoet Slowaakse leerlingen - reportage

ZOETERMEER - Oog in oog praten met leeftijdgenootjes 1300 km verderop. Die kans kregen de vijfendertig leerlingen van groep acht van Rooms Katholieke Basisschool 'De Touwladder' in Zoetermeer woensdagochtend 6 oktober jl. In een videoconferentie wisselden ze een uur lang informatie uit met leerlingen van het Sportgymnasium in Nitra, Slowakije.

Op deze manier werd de tienjarige stedenband tussen Zoetermeer en Nitra gevierd. Tevens gaf De Touwladder hiermee inhoud aan de Nationale 'Dag van de Sport'. Op beide scholen hadden de leerlingen vragen over sport verzonnen. Om beurten kwamen ze die, in het Engels en een beetje verlegen, voor de webcam voorlezen. Vanuit de zaal kon de klas alles via een groot projectiescherm volgen. De meeste vragen gingen over favoriete sporten en sportidolen, maar er werd ook geïnformeerd naar standpunten over doping en hooligans. Edward: 'Die zijn we in Zoetermeer niet tegengekomen, wel ouders die bij ijshockey schreeuwen en dingen gooien'.
Clinic

Ook twee topsporters verschenen voor de webcam. In Nitra beantwoordde profvoetballer Lubomir Moravcik de Zoetermeerse vragen, in Zoetermeer was de veertienjarige Nederlandse turnkampioene Danila Koster present.
'Een gouden tip' vonden de ministeries van VWS en OCW dit idee van basisschool De Touwladder. Het werd daarom beloond met een 'clinic' van John Blankenstein voor de achtstegroepers. De oud-KNVB-scheidsrechter nam voorafgaand aan de clinic deel aan de videoconferentie en toonde een papier waaruit bleek dat hij tien jaar geleden Lubomir Moravcik had ontmoet tijdens een interland Tsjechoslowakije-Israël waar hij moest fluiten. Moravcik probeerde beleefd te verbergen dat hij zich de scheidsrechter niet herinnerde, maar wist wel direct: '2-2 and a penalty against us!'

De Dag van de Sport is onderdeel van de Week van het Onderwijs en het Europees jaar van opvoeding door sport. Twee grote ict-dienstverleners hadden in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen gezorgd voor de techniek. Ze waren ingeschakeld door het Zoetermeerse project SIZO, dat gebruik van ict in het onderwijs wil stimuleren. Om een goede internetverbinding tot stand te brengen moest de Zoetermeerse kabelprovider de verbindingssnelheid van de school met acht vermenigvuldigen. Tot verbazing van de technici bleek de verbinding in de Slowaakse school wel ruimschoots aan de eisen te voldoen. Resultaat van de gezamenlijke inspanningen was een uur vloeiende verbinding met slechts twee keer enkele seconden zwart beeld.
Structurele uitwisseling

De bedoeling van het project was blikverruiming voor de leerlingen. Dat ze tegelijk hun engels oefenden, was mooi meegenomen. Volgens adjunct-directeur Frits Jansen is dit nog maar het begin. 'We gaan stimuleren dat de leerlingen met elkaar gaan e-mailen. We hopen dat er zo een structurele uitwisseling plaatsvindt.' Internationale uitwisseling maakt al langer deel uit van het beleid van De Touwladder. De school onderhoudt ook contacten met scholen in Griekenland, Polen, Italië, Frankrijk en Duitsland, maar dit was het eerste project waarin de leerlingen zelf actief participeerden.
De elfjarige Lisa vond het 'erg leuk' en had de meeste antwoorden wel begrepen. In de ruimte voor vrije vragen had ze gevraagd naar het aantal kamers in een huis in Nitra. Ze vond het wel eng om dat te doen, 'maar ik dacht: deze kans krijgen we nooit meer.'
Pin It

Auteursrecht

Op dit werk rust auteursrecht. Wil je het voorlezen in een groep? Prima, maar laat het me even weten. Publiceren op papier of web? Vraag naar de voorwaarden.  © Hilda Algra

typemachien