Over de kracht van het woord. 12+
Sleutelverhalen zijn verhalen die een opening bieden om iets uit een ander verhaal of een geschiedenis te begrijpen. Ze worden gebruikt als direct ingaan op de zaak niet aan de orde is, of als het verhaal waar ze op doelen moeilijk te begrijpen is. Om de sleutel op het slot te laten passen, moet de lezer altijd wat denkwerk verrichten.


Mo's handen trillen. Zijn hart bonkt als een heimachine. Al zijn zintuigen staan op scherp. Vier woorden zijn het maar. Ze liggen al maanden op het puntje van zijn tong. Prachtige woorden zijn het, maar o zo gevaarlijk. Zolang hij ze alleen maar denkt, kunnen ze geen kwaad. Gedachten zijn vrij. Niemand kan je erop aanvallen. In gedachten kun je helemaal jezelf zijn en mag je houden van wie je wilt. Maar in het echt?

Carlo is Mo's beste vriend. Ze weten veel van elkaar, maar het belangrijkste weet Carlo niet. Hij heeft geen flauw idee van Mo's slapeloze nachten en getob. 'Ik ben niet zo', hield Mo zich voor. 'Ik moet gewoon stoppen met piekeren.' Hij stortte zich op school en ging fanatiek sporten. Maar het ging niet over. Er viel niet aan te ontkomen: Mo valt niet op meisjes. Hij valt soms wel op jongens. En het ergste gebeurt: hij wordt smoorverliefd op zijn beste vriend.

Een half jaar lang heeft hij het verborgen weten te houden in de hoop dat het weer over zou gaan. De vriendschap met Carlo was hem te waardevol. Het risico was te groot dat Carlo niets meer met hem te maken zou willen hebben. Zolang Mo niks liet merken, konden ze vrienden blijven. Misschien vermoedde Carlo soms iets. Mo zag hem wel eens kijken, met een rare onderzoekende blik. Er hing iets tussen hen, een spanning. Maar zolang je het niet hardop zegt, hoeft het niet waar te zijn.

Maar nu houdt Mo het niet langer uit. 'Beloof me dat je het tegen niemand zegt!', zegt Mo. 'Duh!', antwoordt Carlo, 'Ik ben toch je vriend?! Je kunt me vertrouwen.' Gelukkig komt een groepje meiden kwebbelend de fietsenstalling in. Een paar minuten respijt voor Mo. Een paar minuten waarin hij het zweet in straaltjes langs zijn rug voelt stromen. Ik kan nog terug, denkt Mo. Dan is er nooit iets aan de hand geweest en blijven we gewoon vrienden. Maar zwijgen is eigenlijk liegen. Liegen tegen mijn beste vriend!

Maar de waarheid is eng. Als het hoge woord eruit is, kan het nooit meer ingeslikt worden. Woorden kun je niet terugdraaien. Als je iets hardop zegt, bestaat het pas echt. 'Zeg op', zegt Carlo en hij kijkt Mo aan. 'Voor de dag ermee.'
'Ik houd van je', zegt Mo.

Naar Genesis 1:3 En God zei: er zij licht. En er was licht.
Pin It

Auteursrecht

Op dit werk rust auteursrecht. Wil je het voorlezen in een groep? Prima, maar laat het me even weten. Publiceren op papier of web? Vraag naar de voorwaarden.  © Hilda Algra

typemachien